Vi skal behandle alle andre dyr godt

18 juli 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er faktisk ret utroligt, at vi er nødt til at gentage den sætning, som der er vores rubrik her mange gange, forskellige steder og i forskelligt omfang, for vi har en tendens til at tro, at dyr er nogle varer, som vi kan gøre med, som vi vil, fordi vi har fundet ud af at befinde os i toppen af fødekæden via opfindsomhed.

Selvfølgelig er det klart, at vi klasker til myg og dræber edderkopper, og de skal nok klare sig som art, fordi vi afliver nogle enkelte af dem, men derfor skal vi ikke tro, at vi er bedre end dem, for de er en del af det økosystem, som vi befinder os i.

De har overlevet naturens foranderlighed, så de har ret til at være her, indtil naturen selv udrydder dem, og det er ikke en dom, som vi kan fælde over dem.

Dyr

Alle dyr har ret til at være her

Vi gør nogle dyr til vores kæledyr, og via deres godmodighed og tiltro til os, får vi dem til at tro, at de er en del af flokken, selvom det i sidste ende er os, der bestemmer, om de skal overleve eller ej.

Nogle arter ser vi som invasive, så vi slår dem ihjel i stort omfang, og tit er det endda fordi, vi har indført dem i områder, hvor de ville trives for meget – så det er egentlig vores egen skyld.

Nogle dyr ser vi som mere nuttede end andre, men hvorfor er det lige vores bedømmelse, der er den bedste i den sammenhæng?

Andre dyr kan vi ikke lide, fordi de ser mærkelige ud, men det er jo som regel fordi, at de ser noget anderledes ud end os, så vi mener, at vi har ret til at aflive dem.

Hvis dyrene kunne slå sig sammen, så havde vi ikke en chance mod dem.

Flere Nyheder