Få testet din hørelse - find lokalt hørecenter

Få testet din hørelse – find lokalt hørecenter

Få testet din hørelse – find lokalt hørecenter

De færreste tænker over det i det daglige, men hørelsen er den sans, som betyder mest for vor kommunikation med andre mennesker. Samtidig har enhver lyd sin egen signatur og sin egen betydning for, hvorledes vi opfatter verden. Fuglekvidder om foråret fortæller os, at der er lysere tider på vej. Lyden af vore forældres, børns, venners og kæresters stemmer gør os glade og trygge. Mange lyde tjener til advarsel, og fordi vore hjerner har lært at fortolke dem, kan vi reagere behændigt og lynsnart på dem.

Derfor har hørelsen stor betydning for, hvordan vi forholder os til omverdenen. Desværre får hørelsen ikke altid den anerkendelse, den fortjener. Og de færreste kan forestille sig den sorg og fortvivlelse, som kan ramme, når lyden af de nære og elskede stemmer forstummer, eller man for evigt er dømt til en tilværelse i stilhed – uden dejlig musik og lyden af forår.

Tab af hørelse kan have konsekvenser for det mentale helbred

Mange mennesker udvikler en depression, når hørelsen forsvinder, uanset om der er tale om aldersrelateret høretab, eller om man bliver døv som følge af høje og langvarige støjpåvirkninger. Og uoprettelige høreskader som for eksempel tinnitus kan forårsage stress og selvmordstanker. Den ulidelige og uophørlige hylen, susen eller ringen for ørerne kan drive selv den mest rolige person til vanvid, – og der findes ingen helbredelsesmuligheder.

Derfor er det vigtigt, at du passer godt på din hørelse så længe du har den. Hvis du til daglige arbejder i støjende omgivelser, for eksempel med maskineri eller apparater, som leverer et højt lydtryk, bør du beskytte dine ører med høreværn. Og musikere, børnehavepædagoger og lignende bør anvende ørepropper, og samtidig sørge for, at ørerne får regelmæssige ”støjpauser” i løbet af arbejdsdagen.

Oplever du problemer med din hørelse, bør du kontakte et hørecenter. Er du bosiddende i Århus eller omegn, kan du på hørecenteret Din Hørelse Århus få foretaget en gratis høretest.